Kezdőlap
Aktuális
Önkormányzat
Általános
Közélet
Programok
Sport
   


TÖRTÉNELEM


A település eredeti, rövidebb neve: Gergelyi, XII. századi eredetű, a Gergely keresztnévből származik. A falu első említése egy 1343-as oklevélben található. A XVI. században egy időre elnéptelenedett, de a XVII. században újratelepült. Ekkortól lakóinak többsége evangélikus vallású. A település 1908-ban kapta mai, hosszabb nevét, hogy megkülönböztessék a beregi Gergelyiugornyától.

A községben található a környék egyik legnagyobb evangélikus temploma is.

Híres ősök közt említhetjük Dr. Csoknyai Józsefet a „tanítók tanítóját”, aki tanulmányai után 21 évesen, 1927-ben a Marcalgergelyiben akkor működő iskola nevelője lett.

Szintén a híres ősök közt említhető a községben 1900-ban született Szily László gépészmérnök, főiskolai tanár is, aki közvetlen munkatársa volt Bláthy Ottónak, akivel közösen foglalkoztak a szinkron gépek számításával. Számtalan tanulmányt írt, melyek között a transzformátorok fejlődéséről szóló tanulmányáért 1942-ben Zipernowszky Károly jubileumi díjjal jutalmazták.

A település történetében szintén hírességként tartják számon Dr. Mohácsy Lajost, aki evangélikus lelkészként ténykedett a községben. Tanulmányait Sopronban kezdte, majd tanult a lipcsei, illetve a berlini egyetemeken is. Köze volt az 1908-ban létrehozott önálló Kisgazdapárt megalakításához is.

Kulturális tradíciók között említhetjük a szinte évente kétszer-háromszor megrendezésre kerülő véradást, valamint a korábbi évek sikereitől függetlenül, a minden évben megtartott nagysikerű falunapot.

Jelentős történelmi hagyományokkal a község nem rendelkezik.

Sarus Ferenc
falugondnokNemesszalóki Közös Önkormányzati Hivatal
9533 Nemesszalók, Rákóczi u. 15.
" Fél világot is bejárhatod, más ember földjén testvértelen leszel,
s elfúj a szél, mint kósza őszi lombot, ha nemzetedről megfeledkezel. "