Kezdőlap
Hírek - Aktuális
Önkormányzat
Általános
Közélet
Programok
Sport
   


MEZŐGAZDASÁG


Marcalgergelyi a mezőgazdasági termelést illetően – térségi viszonylatban - átlagos adottságokkal rendelkezik. Magas a napsütéses órák száma, illetve a termékeny földterületek mennyisége.

A kedvező természeti adottságok ellenére az agrárszektor jövedelmezősége csökken, versenyképessége folyamatosan romlik.
A  versenyképesség romlásához a mezőgazdasági birtokszerkezet szétaprózódása vezetett.

A birtokszerkezet kétpólusú, duális. - A mezőgazdaságban kétféle birtoktípus jellemző: a nagy- és kisterületű gazdaságok. A településen nagyterületű gazdaságnak az Agroprodukt Zrt. számít. Ugyanakkor nagyobb számban vannak azok, akik kis területet birtokolnak.
 
A  földbirtok mérete hatással van a gazdák megélhetési viszonyaira, emellett  a birtokméret befolyásolja az egy hektárra jutó támogatás mennyiségét is.
 

Agroprodukt Zrt.

8501 Pápa Szent István u. 12.
Tel: 89-511-200; 70-4505-610
Fax: 89-511-211
e-mail: titkarsag@agroproduktrt.hu
 
Az Agroprodukt Zrt., Pápa, az Észak-Dunántúl mezőgazdaságának meghatározó üzemeként 10 000 hektár feletti nagyságú területen gazdálkodik. Kapcsolt vállalkozásaival együtt 50 000 hízósertést bocsát ki, több mint 24 millió liter tejet értékesít. Több kultúrában is jelentős a vetőmag-előállítása és -feldolgozása, és 4-5 000 tonna gyümölcsöt juttat hazai és külföldi piacokra.
 
Az Agroprodukt Zrt. Marcalgergelyi településen növénytermesztéssel és állattenyésztéssel is foglalkozik, a település külterületén az úgynevezett Újmajorban, szarvasmarhatelepet üzemeltet.

Nemesszalóki Közös Önkormányzati Hivatal
9533 Nemesszalók, Rákóczi u. 15.
" Fél világot is bejárhatod, más ember földjén testvértelen leszel,
s elfúj a szél, mint kósza őszi lombot, ha nemzetedről megfeledkezel. "